Costul dezvoltării unui singur vaccin pentru un virus cum este Covid-19, din faza de teste până la finalul fazei 2a, este de 31-68 milioane de dolari, cu presupunerea că nu există un risc al insuccesului.
Costul include costul cumulat al testelor eșuate cu vaccinuri asupra candidaților, în procesul de cercetare și dezvoltare, scrie The Lancet.
Pentru fiecare boală infecțioasă în parte, dintr-un număr de 11 virusuri, costurile minime ar fi de 2,8-3,7 miliarde de dolari, ajungând chiar până la 8,4 miliarde de dolari.
Asemenea studii privind costurile unui posibil vaccin pentru o anumită boală sunt disponibile încă din anii 1950.
Pentru a face trecerea de la costurile pentru un singur candidat la un vaccin la costurile de portofoliu, în funcție de probabilitatea ratei de succes, simularea a fost realizată de 10.000 de ori, ținând cont de fiecare dată de următoarele aspecte, cel mai important fiind cel legat de costurile distribuției.
Costurile de dezvoltare a vaccinului, din testarea preclinică, până la finalul fazei 2a, variază între 8 și 350 milioane de dolari.
Simularea sugerează că trecerea unui singur candidat pentru un vaccin contra epidemiei din faza preclinică în cea 2a poate costa 31-68 milioane de dolari, fără să fie luat în calcul riscul unui insucces.
Din păcate, spun experții, articolele publicate referitor la costurile de dezvoltarea unui vaccin pentru o epidemie, cum ar fi coronavirusul, sunt fie prea descriptive, fie bazate pe părerile unor specialiști, fără multe date validate, concentrându-se asupra unor patogeni individuali sau asupra unor studii clinice și faze de dezvoltare.
De asemenea, datele sugerează că acele costuri asociate noilor tehnologii nu diferă substanțial de costurile asociate tehnologiilor clasice – o descoperire cumva contradictorie cu studiile recente.
Este lesne de înțeles că studiul estimează costurile pentru o mică parte dintr-un „tablou” mai mare ale pregătirii pentru cercetarea și dezvoltarea în găsirea unui leac pentru diverse epidemii.
Studiul arată că o înțelegere mai bună a mecanismelor din spatele cercetării și dezvoltării unui produs specific în spectrul vaccinurilor pentru epidemii și a costurilor asociate, prin analize riguroase, poate duce la stimularea investițiilor, îmbunătățirea credibilității acelor cereri legate de cerințele de finanțare și planificarea portofoliului.